ΣΑΜΟΣ – ΤΡΥΓΟΣ ’23

Η Ευμορφία Κωστάκη είναι οινοποιός από τη Σάμο. Ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών για να γίνει Master of Wine και περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων σε λίγες μέρες. Παράλληλα μαζί με τους γονείς της και τον Γερμανό σύντροφό της Lorenz Immerfall ξεκινάνε σήμερα τον πρώτο τρύγο στο Οινοποιείο Κωστακη. Βρίσκεται στη Σάμο, ολοκληρώθηκε φέτος το καλαοκαίρι και όπως είναι λογικό, τα αμπέλια που διαχειρίζονται είναι φυτεμένα με Μοσχάτο Άσπρο Μικρόρωγο.

Σε ρόλο ανταποκρίτριας του grapemag,gr, γράφει τις δικές της εκτιμήσεις για τη φετινή σοδειά.

«Φέτος ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί. Ενώ ο χειμώνας ήταν ήπιος η άνοιξη ήταν δροσερή με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης των αμπελιών. Ενώ στη Σάμο οι βροχές την άνοιξη ήταν περιορισμένες, η αυξημένη υγρασία σε συνδιασμό με την πολύ ευαίσθητη ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο Μικρόρωγο έκαναν απαιτητική την φυτοπροστασία, με μόνο λίγους αμπελουργούς να έχουν ξεφύγει από περονόσπορο και ωίδιο.

 

Δείτε Επίσης

Η οινοποιός Ευμορφία Κωστάκη, ανάμεσα στα αμπέλια στη Σάμο.

Ακολούθησε καύσωνας διάρκειας, φαινόμενο σπάνιο για το νησί που συνήθως δροσίζεται από έντονο μελτέμι. Το αποτέλεσμα ήταν η παύση της φωτοσύνθεσης και η περαιτέρω οψίμιση του τρύγου. Ενώ βασιζόμαστε σε μια πρώιμη ποικιλία, όπου ο τρύγος σε πεδινές περιοχές για ξηρά κρασιά τελειώνει αρχές Αυγούστου, φέτος φτάσαμε στις 22 Αυγούστου για να ξεκινήσουμε. Η εκτίμηση μου ότι το 2023 ειναι είναι 2-3 εβδομάδες πιο όψιμο. Για να ολοκληρωθούν οι δυσκολίες, οι ανορθόδοξες καιρικές συνθήκες επηρέασαν τον κύκλο της ευδεμιδας, με την τρίτη γενιά να απαιτεί τρεις επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της παραγωγής.
Ήταν μια χρονιά για δυνατά νεύρα, αλλά πιστεύω ότι οι συνθήκες στη Σάμο ήταν πιο ευνοϊκές σε σχέση με άλλες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας. Οι προσεκτικοί και διαβασμένοι αμπελουργοί κατάφεραν να ανταπεξέλθουν, και οι ανοιξιάτικες βροχές οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής των υγιών αμπελώνων, όμως κατά μέσο όρο η ποσότητα παραγωγής αναμένεται μειωμένη στο νησι».

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!