ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Κοινό μέτωπο στη Σαντορίνη για τους αμπελώνες που χάνονται

Πέρσι το καλοκαίρι, σε επίσκεψη που είχαμε κάνει στα οινοποιεία της Σαντορίνης, ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μας, ήταν η απώλεια αμπελώνων και εξαιτίας αδιαφορίας των ιδιοκτητών, αλλά και γιατί η οικιστική ανάπτυξη προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Τότε είχαμε ρωτήσει τον Βαγγέλη Γαβαλά, εκπρόσωπο της νέας γενιάς του οινοποιείου, για τις πιθανές δράσεις απέναντι στο πρόβλημα και μας είχε πει ότι κάτι ετοιμάζεται ώστε να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια.

Τελικά, αυτό το κάτι έγινε πράξη και πριν από μερικές μέρες ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Σαντορίνης με 13 οινοποιεία και συμμετέχοντες στο ΔΣ τους Πέτρο Βαμβακούση, Πρόεδρο (Διευθυντής του Οινοποιείου Βενετσάνος), Ματθαίο Δημόπουλο, Αντιπρόεδρο (Διευθυντής της Santo Wines), Γιάννη Παρασκευόπουλο, Γραμματέα (Συνιδιοκτήτης της Γαίας Οινοποιητική), Στέλιο Μπουτάρη, Ταμία (Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Σιγάλα) και Ματθαίο Αργυρό, Μέλος,
Ιδιοκτήτης του Κτήματος Αργυρού). Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν ο Γιώργος Γαβαλάς, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου και ο Γιάννης Βαλαμπούς, ιδιοκτήτης των Αμπελώνων Βασάλτης.

Για την πιο σημαντική δράση του Συνδέσμου, μιλήσαμε με τον Ματθαίο Δημόπουλο, σύμφωνα με τον οποίο, «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και χρειάζονται δυναμικές ενέργειες για να σωθεί ο αμπελώνας της Σαντορίνης». Οπως λέει ο ίδιος, πριν από τρία περίπου χρόνια, «ο σημερινός πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Σαντορίνη και είχε υποσχεθεί δράσεις για τη σωτηρία του αμπελώνα». Ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε η μελέτη που είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία έχει υλοποιηθεί, ούτε φυσικά και οι περαιτέρω δράσεις. «Απλά είναι αυτά που ζητάμε», λέει ο Ματθαίος Δημόπουλος: «Αυστηρές ζώνες αμπελώνων και περιοχές γεωργικής καλλιέργειας, όπου θα επιτρέπεται μόνο μια οικία μέχρι 100 τ.μ.».

Δείτε Επίσης
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εφόσον υπάρξει το νομικό πλαίσιο, ο Σύνδεσμος θα είναι έτοιμος να στηρίξει τα συμφέροντά του, ακόμα και με νομικές ενέργειες αν χρειαστεί. Όπως φαίνεται όμως ακόμα και το πρώτο βήμα του σχεδιασμού είναι ακόμα μακριά. Σε μια συζήτηση που έγινε με τον Γιάννη Καρακάση, MW και συγγραφέα του βιβλίου “The Wines of Santorini”, μας λέει: «Είναι
επιβεβλημένη η δημιουργία ενός Συνδέσμου οινοποιών, καθώς μια οινική περιοχή ωριμάζει». Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι στα χέρια των οινοποιών να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης προσωπικού που θα δουλέψει τα αμπέλια. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η επένδυση στον αμπελώνα, με αναδιαρθρώσεις και νέες φυτεύσεις ακόμα και σε σημεία με υπάρχοντες αμπελώνες που έχουν μείνει κενά.
Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στον σύνδεσμο:
Anhydrous Οινοποιητική
Αμπελώνες Βασάλτης
Γαία Οινοποιητική
OenoP
Κτήμα Αργυρού
Κτήμα Σιγάλα
Οινοποιεία Μπουτάρη
Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
Οινοποιείο Βενετσάνος
Οινοποιία Γαβαλάς
Μικρά Θήρα
Santo Wines
Volcanic Slope Vineyards

Author

  • Γιάννης Μουρατίδης

    Ανεξάρτητος δημοσιογράφος εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ασχολήθηκα πριν από δύο χρόνια με την αγορά των τροφίμων στο πλαίσιο επιχειρηματικού ρεπορτάζ και με το κρασί ερασιτεχνικά. Οπότε στο Grape μου δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσω επάγγελμα και ευχαρίστηση.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!