ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΝΟΜΑ

Τίτλοι τέλους για το ΝΟΜΑ το πιο διάσημο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας στον κόσμο. Η μήπως πρόκειται απλά για αλλαγή σκηνικού;  Στη φωτό ο δημιουργός του σεφ Ρενέ Ρετζέπι, μετά τη μάχη του με το κλείσιμο από τον κορωνοιό τώρα έρχεται να αναιρέσει αυτό που ο ίδιος επέβαλλε στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Όπως κι αν έχει, η είδηση ότι στο τέλος του 2024 το διάσημο εστιατόριο του Ρενέ Ρετζέπι θα κλείσει οριστικά τις πόρτες του στο κοινό έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Σε εκτενές τους άρθρο οι New York Times, σχολιάζοντας τη δήλωση του ίδιου του Ρετζέπι προς την εφημερίδα, πως το μοντέλο της γαστρονομίας βασισμένο σε πανάκριβα υλικά και πολλές ώρες ανθρώπινης εργασίας- το οποίο ο ίδιος εφηύρε και προώθησε – είναι μη βιώσιμο πλέον, κάνουν μια γενικότερη αναφορά στα προβλήματα και την έντονη κριτική που ασκείται εδώ και αρκετό καιρό στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας και κάποιες πρακτικές που πολλοί χαρακτηρίζουν απάνθρωπες.

Ενα από τα πιάτα που έκαναν διάσημο το εστιατόριο.

Μιλώντας προς την εφημερίδα, ο Ρενέ Ρετζέπι αποκαλύπτει ότι, η καταβολή δίκαιων μισθών σε περισσότερους από 100 εργαζόμενους διατηρώντας το υψηλό επίπεδο και με τιμές αποδεκτές από την αγορά «απλά δεν βγαίνει πλέον». «Πρέπει να ξανασχεδιάσουμε την λειτουργία της βιομηχανίας της υψηλής γαστρονομίας », τονίζει ο ίδιος προς την εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της λειτουργίας του το 2003, το ΝΟΜΑ της Κοπεγχάγης θεωρείτο το πιο ακριβό εστιατόριο του κόσμου, με τον λογαριασμό να φθάνει τα 500 ευρώ το άτομο για τη δοκιμή του menu degustation. Ωστόσο, οι New York Times επιλέγουν να συνδέσουν την απόφαση του διάσημου και πρωτοπόρου chef να παύσει την λειτουργία του εστιατορίου του με μια γενικότερη κριτική που δέχεται τον τελευταίο καιρό ο χώρος της υψηλής γαστρονομίας, και η οποία αφορά και τις συνθήκες εργασίας σε πολλά από τα εστιατόρια που φιγουράρουν στην κορυφή του αστερισμού των Μichelin.

Κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με ατελείωτες ώρες δουλειάς, ενώ και ο ίδιος ο Ρετζέπι έχει κατηγορηθεί ότι βασιζόταν σε ξένους και σε νέους που έκαναν την πρακτική τους για να βγάζουν την επίπονη δουλειά που απαιτείται σε μια κουζίνα αυτού του επιπέδου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μετά την έντονη κριτική που δεχόταν και από τα social media ο Ρετζέπι άρχισε να πληρώνει όσους επιλέγονταν για να κάνουν την πρακτική τους στο ΝΟΜΑ από τον περασμένο Οκτώβριο, αυξάνοντας κατά 50.000 δολάρια το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης του.

Ο ίδιος αρνείται ότι έχει παίξει αυτό ρόλο στην απόφαση του, τονίζοντας ότι η σκέψη πως το μοντέλο που ο ίδιος εισήγαγε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τριγυρίζει εδώ και αρκετά χρόνια στο μυαλό του, ενώ το 2015 είχε παραδεχθεί δημοσίως οτι πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια με τους εργαζόμενους του στην προσπάθεια του να αγγίξει τη γαστρονομική τελειότητα.

Η είσοδος του εστιατορίου.

Το ΝΟΜΑ μπορεί να κλείσει τις πόρτες του προς το κοινό, θα συνεχίσει όμως, σύμφωνα με τα πλάνα του δημιουργού του, να λειτουργεί ως εργαστήριο υψηλής γαστρονομίας.

Δείτε Επίσης
Ο LEBRON ΚΑΙ ΤΟ OPUS ONE

Aνεξαρτήτως της κριτικής που δέχεται, πάντως, το βέβαιον είναι ότι ο Ρενέ Ρετζέπι αφήνει ένα τεράστιο αποτύπωμα στον χώρο, θετικό ή αρνητικό ανάλογα με την οπτική του καθενός, και η απόφαση να κλείσει το ΝΟΜΑ αναμφίβολα θα επηρεάσει την πορεία της υψηλής γαστρονομίας όπως αυτή διαγράφηκε τα τελευταία 15 χρόνια.

Author

  • Θάλεια Καρτάλη

    Όταν ολοκλήρωσε τον επαγγελματικό της κύκλο στην εφημερίδα Καθημερινή, και με το μεγάλωμα δύο κοριτσιών ως full time job άρχισαν οι αναζητήσεις. H δίψα της για καινούργια πράγματα την οδήγησε στον δρόμο του κρασιού και στα θρανία του WSPC φθάνοντας ως το επίπεδο του DiplomaWSET . Oι εικόνες των αμπελώνων ήταν πάντα κάτι που τη γοήτευε H πορεία στη συνέχεια ήταν μονόδρομος Με τη δημιουργία του Grape έχει τη χαρά να συνδυάζει τις αγαπημένες της ασχολίες, τα ταξίδια και το γράψιμο γνωρίζοντας υπέροχους ανθρώπους στον μαγικό κόσμο του κρασιού.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!