ΤΟ ROSSO DI MONTALCINO ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

Η Περιφέρεια της Τοσκάνης έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση της έκτασης του Rosso di Montalcino. Τα νέα όρια που θεσπίζονται για την DOC περιοχή, περιλαμβάνουν ήδη φυτεμένα αμπέλια (Sangiovese) εκτός των ορίων της σημερινής ζώνης και όχι νέες φυτεύσεις. Πλέον η συνολική περιοχή στην οποία καλλιεργούνται αμπέλια που δίνουν κρασιά με την συγκεκριμένη Γεωγραφική Ένδειξη μεγαλώνει κατά 60% και από τα 520 εκτάρια που είναι σήμερα, αναμένεται να φτάσει στα 884 εκτάρια.

Τα μέλη του Consorzio del Vino Brunello di Montalcino πήραν την σχετική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2023 και άμεσα προχωράει η εφαρμογή της στην πράξη. Τα πρόσθετα εκτάρια που μπορούν να διεκδικηθούν είναι ήδη μέρος των χαρτών της περιοχής ως μερίδιο αμπελώνων φυτεμένων με Sangiovese, αλλά δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους καταλόγους. Το Rosso di Montalcino μπορεί δυνητικά να αυξήσει κατά 3 εκατομύρια φιάλες την ετήσια παραγωγή και από 3,6 εκατομμυρίων φιαλών (των 750ml) που παράγονται να φτάσουν στα 6,6 εκατομύρια.

“Η απόφαση της Περιφέρειας έρχεται ακριβώς με την ευκαιρία της 40ης επετείου της αναγνώρισης του DOC στο Rosso di Montalcino (με την εσοδεία του 1984). Οι παραγωγοί μας θα μπορούν επίσημα να επεκτείνουν την παραγωγή τους ώστε να ανταποκριθούν στη αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς ζήτησης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Consorzio del Brunello, Fabrizio Bindocci και σχολίασε: “Το Rosso είναι ένα ευέλικτο, έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν που όμως προσαρμόζεται καλά και στην παλαίωση. Ένα κρασί στο οποίο οι οινοποιοί πάντα πίστευαν και τώρα λαμβάνει την κατάλληλη αναγνώριση από τους αγοραστές και τους καταναλωτές”.

Το Rosso di Montalcino καθιερώθηκε το 1984 ως DOC και ο λόγος της δημιουργίας του είναι η παροχή ρευστότητας στους παραγωγούς που έφτιαχναν τα μεγάλα Brunello. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους νόμους τα κρασιά αυτά πρέπει να παλαιώσουν για τουλάχιστον 2 χρόνια σε ξύλινα βαρέλια και άλλους 4 μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά ενώ για τα Rosso di Montalcino σήμερα απαιτούνται έξι μήνες στο βαρέλι και 10 μήνες συνολικά από τον τρύγο πριν το λανσάρισμα του κρασιού στην αγορά.

Δείτε Επίσης

Και για τα δύο κρασιά που έχουν διαφορετικό στιλ τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται είναι μόνο Sangiovese και προέρχονται από την ίδια αμπελουργική ζώνη που βρίσκεται στα νότια της Τοσκάνης. Πλέον θα υπάρχουν και γεωγραφικά τμήματα με καλλιέργειες που θα προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή Rosso di Montalcino, κάτι που σήμερα δεν ίσχυε καθώς υπήρχαν (πολύ λίγες) περιπτώσεις δημιουργίας των δύο κρασιών ακόμα και σταφύλια του ίδιου αμπελώνα.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!