ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Μετά τον θάνατο του Χαρίδημου Χατζηδάκη το 2016, η οικογένειά του, η χήρα του Κωνσταντίνα και τα τρία παιδιά τους, Στέλλα, Αριάδνη και Αντώνης, ανέλαβαν αυτό το μοναδικό οινοποιείο, το οποίο αποτελεί μέρος της οινικής κληρονομιάς της Σαντορίνης και ενσωματώνει μια παράδοση οινοποίησης αιώνων.

Στην παλιά κάναβα οργανώνονται γευσιγνωσίες κρασιών και συχνά οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παλιές χρονιές του οινοποιείου.

Το οινοποιείο, που βρίσκεται στην Κάλλιστη κοντά στον Πύργο, είναι μια παραδοσιακή κάναβα, ή οινοποιητική εγκατάσταση, είναι λαξεμένη στον μαλακό αλλά στέρεο ηφαιστειακό βράχο του νησιού. Αποτελείται από μια κάβα μήκους 12 μέτρων όπου φυλάσσονται τα βαρέλια και πραγματοποιούνται οι γευσιγνωσίες κρασιού, προστατευμένη από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Το υπόλοιπο οινοποιείο, που κατασκευάστηκε το 2014 ως προσθήκη στην παλιά κάναβα, στεγάζει τον κύριο χώρο παραγωγής. Το οινοποιείο παράγει περίπου 130.000 φιάλες, εκ των οποίων περίπου το 50% εξάγονται σε αγορές σε όλο τον κόσμο.

Ο αείμνηστος Χαρίδημος Χατζηδάκης, θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους οινολόγους της Σαντορίνης, ήταν ο πρώτος που έφτιαξε single vineyard κρασί με τα σταφύλια να προέρχονται από έναν και μόνο αμπελώνα, από τον μοναδικό αμπελώνα Λούρου. Συνεργάστηκε επίσης με τον Πάρι Σιγάλα για να φτάξουν τα πρώτα κόκκινα κρασιά από την σπάνια ποικιλία Μαυροτράγανο το 1997.

Σήμερα, η οικογένειά του Χαρίδημου συνεχίζει την κληρονομιά του και έχει προσθέσει μερικές νέες ετικέτες στο χαρτοφυλάκιο: τη Ραμπέλια, ένα single vineyard Ασύρτικο, και το Λιάσιμο, ένα γλυκό κρασί από την ποικιλία Μανδηλάρι, που φτιάχνεται με τη μέθοδο Solera, που αντλεί κρασί από διαφορετικές σοδειές. Το δεύτερο από αυτά δεν έχει ακόμη βγει στην αγορά.

WINE TASTING

  • ΑΗΔΑΝΙ 2022
    100% Αϊδάνι. Τα σταφύλια προέρχονται από τον πρώτο αμπελώνα που φύτεψε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης στον Πύργο. Ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
  • ΦΑΜΙΛΙΑ 2023
    100% Ασύρτικο από τους αμπελώνες του Μεγαλοχωρίου, του Πύργου και του Μονολίθου. Αυτή η ετικέτα, που αντικατέστησε το Σαντορίνη Χατζηδάκη, είναι ένα τυπικό Ασύρτικο ανοξείδωτης δεξαμενής.
  • ΣΚΥΤΑΛΗ 2022
    100% Ασύρτικο. Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, παλαιωμένο για 12 μήνες με τις οινολάσπες, δίνουν ένα πιο σύνθετο και καλά στρογγυλεμένο κρασί.
  • ΡΑΜΠΕΛΙΑ 2022
    100% Ασύρτικο. Single vineyard, 70% οινοποιημένο σε ανοξείδωτη δεξαμενή με τις οινολάσπες και 30% σε δρύινο βαρέλι.
  • ΝΥΧΤΕΡΙ 2022
    100% Ασύρτικο, ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμασμένο σε δρύινα βαρέλια δεύτερης και τρίτης χρήσης. Ένα κλασικό Νυκτέρι της Σαντορίνης.
  • ROSETTE 2022
    Ένα ροζέ κρασί από Μαντηλαριά, με αρώματα κερασιού και φράαουλας.
  • ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ 2021
    100% Μαυροτράγανο, για ένα κρασί που ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζει σε βαρέλια για 18 μήνες. Αρώματα κόκκινων φρούτων, πικρής σοκολάτας και καπνού, μαζί με έντονη ορυκτότητα, συνοδεύονται από έντονες τανίνες και υψηλή οξύτητα στον ουρανίσκο, με μακρά επίγευση.
  • ΝΑΜΑ
    100% Μαντηλάρι. Ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί, μείγμα διαφόρων εσοδειών και διαφορετικών αμπελώνων, το οποίο ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 14 χρόνια.
  • VINSANTO 2012
    80% Ασύρτικο, 20% Αηδάνι, για ένα κρασί που φτιάχνεται από αφυδατωμένα σταφύλια και ωριμάζει στο βαρέλι για 14 χρόνια.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!