Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ ’23

Οι ασθένειες του αμπελιού φαίνεται ότι εξελίσσονται φέτος στους μεγάλους εχθρούς των αμπελουργών και οινοποιών στον μεσογειακό νότο. Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα έχουν πληγεί σημαντικά και οι προβλέψεις για τη φετινή σοδειά είναι δυσοίωνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική μείωση της ποσότητας ενώ δεν λείπουν και οινικές ζώνες όπου καταγράφεται ολική καταστροφή.

Στη χώρα μας, η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωσή της αναφερέται στις καιρικές συνθήκες που επέδρασαν με ακραίο και αναπόδραστο τρόπο, στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου τις οποίες ακολουθούσε ηλιοφάνεια και ζέστη, δημιουργούσαν συνεχώς νέφος υγρασίας με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα, ο οποίος παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών, δεν κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί, πλήττοντας τον όγκο της παραγωγής στη συμβατική καλλιέργεια, ενώ η βιολογική καλλιέργεια υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Την επέλαση του περονόσπορου ακολούθησαν οι ακραίες θερμοκρασιακά συνθήκες (καύσωνες) οι οποίες συνέβαλαν σε πολλές περιοχές στην υδατική και οξειδωτική καταπόνηση των αμπελιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, την μικροραγία και την μερική ή ολική ξήρανση των φύλλων και των σταφυλιών.

Όπως φαίνεται η πιο σοβαρή ζημιά έχει γίνει στα Επτάνησα αλλά και στη Νεμέα, στη Σαντορίνη και στην Κρήτη.
Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα η παραγωγή έχει καταστραφεί από 80% έως 100%. Όπως μας είπε η Κική Σιαμέλη από το οινοποιείο Πετρακόπουλου «οι καθημερινές βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της σοδειάς τόσο στη ζώνη της Ρομπόλας όσο και σε άλλους αμπελώνες του νησιού. Φέτος φαίνεται μια πολύ δύσκολη χρονιά για το νησί».

Ανάλογες εικόνες περιγράφει μιλώντας στο grapemag και ο οινολόγος Ηλίας Ρουσσάκης, ο οποίος συμμετέχει συμβουλευτικά σε διαφορετικά project σε νησιά του Αιγαίου.

«Η φετινή χρονιά για τη Σαντορίνη, είναι καταστροφική. Μετά τη χαλαζόπτωση που είχαμε στις 22 Απριλίου, ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις και αμέσως μετά καύσωνες. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν αμπέλια που δεν θα δώσουν καθόλου καρπό, ενώ η ζημιά στις περισσότερες περιπτώσεις κινείται από στο 75%. Η εκτίμηση είναι ότι η φετινή σοδειά θα κινηθεί κοντά στους 800 τόνους, ενώ σε μια καλή χρονιά το νησί παράγει συνολικά ακόμα και 3.000 τόνους σταφύλι. Στην Πάρο, την Τήνο και στα Δωδεκάνησα οι μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν από το ωίδιο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ακόμα και οι παραγωγοί που είχαν τα μέσα και τους πόρους για να διαχειριστούν την κατάσταση δεν κατάφεραν να αντιδράσουν αποτελεσματικά».

Στη λίστα της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελουργικών Προϊόντων με τις περιοχές που έχουν πληγεί, πολύ ψηλά βρίσκεται και η Νεμέα.

Ο Δήμος, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός έστειλαν κοινή επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις με κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Κώστας Ευσταθίου, σε δήλωσή του στο grapemag.gr μιλάει για τις ζημιές που έχουν πλήξει όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας. «Οι εκτιμήσεις μας με βάση τις καταγραφές από τους αμπελουργούς είναι ότι η σοδειά φέτος θα μειωθεί κατά 50%, σε έναν μέσο όρο σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πληγεί πολυ περισσότερο από άλλες και πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να διαμορφώσουμε μια πλήρη εικόνα».

Στην περιοχή του Αμυνταίου παρατηρούνται ζημιές από το πέρασμα του περονόσπορου, του ωιδίου και του καύσωνα, σε ποσοστό πάνω από 50%. Στη Νάουσα παρά τις σχετικές επιτυχείς παρεμβάσεις για τον περονόσπορο και το ωίδιο, μεσούντος του καύσωνα παρατηρείται κακή καρπόδεση με αποτέλεσμα την δυσμενή εξέλιξη σε μικροκαρπία. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μειωμένη από 50% έως 65%.

Στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, η εξάπλωση του περονόσπορου ήταν πρωτοφανής με αποτέλεσμα την απώλεια της παραγωγής έως 70%, ενώ στη βιολογική καλλιέργεια η απώλεια αγγίζει το 90%.

Στον Τύρναβο, οι συνεχείς βροχοπτώσεις ευνόησαν τη γρήγορη ανάπτυξη του περονόσπορου, παρά τις φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις με υψηλό κόστος των αμπελουργών. Οι ζημιές κυμαίνονται από 60% έως και 100% σε πολλές περιπτώσεις. Ανάλογη με αυτή του Τυρνάβου εικόνα επικρατεί και στη Ν. Αγχίαλο, όπου έχουν καταγραφεί και ζημιές από τις πυρκαγιές.

Στο 50% εκτιμάται και η απώλεια παραγωγής στη Βοιωτία.
Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα καύσωνα επηρέασαν τους αμπελώνες της Αττικής και επιδείνωσαν τις μέχρι πρότινος μεγάλες καταπονήσεις που έχει υποστεί ο αμπελώνας, ενώ έντονο είναι το φαινόμενο της λειψυδρίας.

Δείτε Επίσης

Εκτεταμένη προσβολή από περονόσπορο παρατηρείται και στις περιοχές Καρύστου-Μαρμαρίου, αλλά και της υπόλοιπης Εύβοιας, σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ και οι επιπτώσεις του καύσωνα αναμένονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, λόγω των ξηρικών αμπελώνων της περιοχής.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική και στην Πελοπόννησο καθώς στην Αχαΐα και την Ηλεία οι ζημιές ξεπερνούν το 60%.

Στη Λήμνο μετά από τους συνεχείς καύσωνες παρατηρήθηκαν ηλιακά εγκαύματα τόσο στην φυλλική επιφάνεια αλλά και στα σταφύλια, δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνεια τους με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα, και συνεπώς να μην συγκομισθούν.

Οι ασυνήθιστα συχνές βροχοπτώσεις, δημιούργησαν σημαντικές ζημιές εξαιτίας του περονόσπορου – που δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο – και στο νησί της Σάμου. Παράλληλα παρατηρούνται ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Τέλος σχεδόν ολοκληρωτικά καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις του περονόσπορου και του καύσωνα στην Κρήτη, καθιστώντας τα σταφύλια υποβαθμισμένα και μη εμπορεύσιμα.

Η ΚΕΟΣΟΕ μετά την καταγραφή της εικόνας, σε ανακοίνωσή της θεωρεί επιτακτική, την εκτίμηση των ζημιών από τους κρατικούς φορείς και την αποζημίωση των παραγωγών, καθ’ ότι όπως λέει «σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένου και του ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει προβεί ήδη σε δαπανηρούς αλλά ανεπιτυχείς ψεκασμούς, λόγω της έντασης του φαινομένου των προσβολών από περονόσπορο και των επιπτώσεων από τους διαδοχικούς καύσωνες».

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!