ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ

Ωραία λοιπόν… Τελειώσαμε τις σπουδές μας, γίναμε ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Εσύ στο Μετσόβιο, εγώ στην Καρλσρούη. Πυκνωτές, μονοφασικοί κινητήρες, τροφοδοτικά και κυκλώματα. Και λοιπόν; Με αυτά θα ασχοληθούμε στη ζωή μας; Δεν κάνουμε κάτι πιο ενδιαφέρον;

– Και τι προτείνεις δηλαδή;

– Έχουμε έναν οικογενειακό αμπελώνα στην Ανάβυσσο. Κάπου στο πατρικό μου, στην Παλαιά Φώκαια, υπάρχει και μια παλιά ξύλινη στροφιλιά. Τι λες, μήπως να φτιάξουμε κάνα κρασί;

Κάπως έτσι φαντάστηκα τους δύο νεαρούς Γιάννη Μαλτέζο και Αχιλλέα Λαμψίδη, στο μακρινό πλέον 1980, να ονειρεύονται και να οραματίζονται το μέλλον τους, ακούγοντας τη Μαρία Μαλτέζου να μου ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας της Στροφιλιάς. Και να παίζουν ένα παιχνίδι που από ένα απλό πείραμα, μια πλάκα, μετεξελίχθηκε σταδιακά σε εργασία, δημιουργικότητα, μόχθο και τελικά σε μια εταιρεία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του οινικού χάρτη της χώρας μας. Το οινοποιείο Στροφιλιά διαθέτει σήμερα ιδιόκτητους αμπελώνες σε Αττική και Νεμέα (και συνεργαζόμενους στα μέρη αυτά, αλλά και στην ορεινή Αιγιάλεια), δύο οινοποιεία σε Ανάβυσσο και Ασπρόκαμπο Νεμέας, αλλά και έμψυχο δυναμικό, ανθρώπους, στιγμές και πολλές τρελές ιστορίες! Τελικά, το «δεν φτιάχνουμε κάνα κρασί» του Γιάννη έγινε 350.000 φιάλες τον χρόνο!

Αλλά ας επιστρέψουμε στο 1985. Τα πρώτα κρασιά κυκλοφόρησαν, άρεσαν στην οικογένεια, άρεσαν στους φίλους. Πώς θα μάθει γι’ αυτά ο υπόλοιπος κόσμος, πώς θα αποκτήσουν ένα κοινό έξω από τον κύκλο των δημιουργών τους; «Να φτιάξουμε ένα wine bar στο κέντρο της Αθήνας!» έπεσε η ιδέα και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Εντευκτήριον Οίνου ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ» στην πλατεία Καρύτση, το πρώτο wine bar της Ελλάδας, το οποίο αποτέλεσε το βασικό σημείο πώλησης όχι μόνο για τα δικά τους κρασιά, αλλά και γι’ αυτά των συναδέλφων τους. Η Μαρία Μαλτέζου μού δείχνει τις vintage λίστες κρασιού που έχουν κρατήσει για ενθύμιο, ολόκληρα εγχειρίδια με χειρόγραφες περιγραφές και πληροφορίες για το κάθε κρασί. Τόση αγάπη, μεράκι και όρεξη είχε το εγχείρημα. «Η μητέρα μου μαγείρευε κιόλας! Αλλά δυστυχώς δεν έχω όσες αναμνήσεις θα ήθελα από το μέρος αυτό», αναφέρει η Μαρία.

To οινοποιείο Στροφιλιά στον Ασπρόκαμπο Νεμέας

Το 1988 ξεκίνησε με προσωπική εργασία και η κατασκευή του πρώτου οινοποιείου. Οι φωτογραφίες που απαθανατίζουν τον Γιάννη και τον Αχιλλέα σκαρφαλωμένους στις σκαλωσιές διακοσμούν, μαζί με άλλες, πολύ παλιές φωτογραφίες, τον όμορφο χώρο γευσιγνωσίας στον οποίο δοκιμάσαμε τα κρασιά της Στροφιλιάς. Κρασιά φρέσκα, με νεύρο, με σκέρτσο, κρασιά εκφραστικά. Κρασιά μοντέρνα και γοητευτικά. Από το μεσογειακό Σαββατιανό και τη Μαλαγουζιά έως τα λεπτά ροζέ από τον Ασπρόκαμπο σε υψόμετρο 800μ., τα μεστά ερυθρά και τα πυκνά single vineyard της Νεμέας. Ένα πολύ επιτυχημένο rebranding έγινε το 2017, στο οποίο πρωτοστάτησε ο χημικός-οινολόγος Γιάννης Λίγκας. Τόσο πολύ «έδεσε» αυτή η συνεργασία, ώστε στις αρχές του 2020 (ναι, τόσο πρόσφατα) ο τελευταίος προστέθηκε ως συν-ιδιοκτήτης στο μετοχικό σχήμα.

Το οινοποιείο έχει τέσσερις οικογένειες κρασιών. Η τριλογία Στροφιλιά –κλεισμένη με βιδωτά πώματα– οινοποιείται από σταφύλια της Πελοποννήσου: λευκός (Ροδίτης, Sauvignon Blanc), ροζέ (Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon) και ερυθρός (Αγιωργίτικο, Merlot). Όλα τα σταφύλια προέρχονται από τη Νεμέα, εκτός από τον Ροδίτη, που καλλιεργείται στην ορεινή Αιγιάλεια. Η δεύτερη οικογένεια αποτελείται από κρασιά που παράγονται από θαμνοειδή αμπέλια της Αναβύσσου Αττικής με μικρές στρεμματικές αποδόσεις: Πέρασμα Σαββατιανό και Διαδρομές Μαλαγουζιά. Η τρίτη οικογένεια περιλαμβάνει τα κρασιά της Νεμέας: Οδίτης Ροζέ (Αγιωργίτικο, Gewürztraminer) με γυάλινο πώμα Vinolok, και τα ερυθρά Σταυροδρόμι (Αγιωργίτικο, Syrah), Νεμέα (Αγιωργίτικο) και Classic 35 (Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon). Τέλος, η single vineyard σειρά Σπάνιες Γαίες περιλαμβάνει ένα λευκό και δύο ερυθρά κρασιά από συγκεκριμένους αμπελώνες: Βίδια Single Vineyard (Chardonnay) και Ταμπούρι Single Vineyard (Cabernet Franc) από τον Ασπρόκαμπο (υψόμετρο 800μ.) και Γαλάρι Single Vineyard (Αγιωργίτικο-Petit Verdot-Tannat) από την Αρχαία Νεμέα. Για τις εξαγωγές υπάρχει επίσης μια τριλογία με Stelvin πώματα και αμιγώς ελληνικές ποικιλίες: το λευκό White Dot (Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά), το ροζέ Crazy Birds (Αγιωργίτικο) –εμπνευσμένο από τις Στυμφαλίδες Όρνιθες– και το ερυθρό Mountain Fish (Αγιωργίτικο) από το χωριό Ψάρι στη Νεμέα! Όλα τα κρασιά –πλην αυτών που αναφέραμε ότι κλείνουν με βιδωτό πώμα ή Vinolok– σφραγίζονται με φελλούς Diam.

Ο Αχιλλέας Λαμψίδης –ο οποίος έχει μια μεγαλύτερη «αδυναμία» στο αμπέλι και στις εργασίες του– μετά από συνεχείς πειραματισμούς και μελέτη, κατέληξε στη διαμόρφωση των φυτών σε Lyra (διαιρούμενη βλάστηση με δύο αντικριστές σειρές κληματίδων), για τον περιορισμό της ζωηρότητας των φυτών και την παραγωγή μικρότερων και πιο συμπυκνωμένων γευστικά τσαμπιών. Βεβαίως η συνεχής αναζήτηση και οι πειραματισμοί είναι μέρος της φιλοσοφίας της Στροφιλιάς τόσο σε παραγωγικό, όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Εποχή άφησε, για παράδειγμα, η συνεργασία με το Κατώγι Αβέρωφ και η συγχώνευση των δύο εταιρειών, η οποία διήρκεσε δεκαπέντε χρόνια, μεταξύ 2002 και 2017. Μπορεί η σύμπραξη να μη λειτούργησε ιδανικά και τα οινοποιεία τελικά να ανεξαρτητοποιήθηκαν, πάντως η σκέψη δοκιμάστηκε. Αλλώστε, η Στροφιλιά σε ολόκληρη τη διαδρομή της προτίμησε να κάνει λάθη παρά να μένει ακίνητη. Αυτός ο ψυχισμός βέβαια, αυτό το πολύτιμο DNA της εταιρείας, που εγγράφηκε από τους ιδρυτές της από τους πρώτους μήνες της ζωής της, την έκανε να βρει την ταυτότητα και τον βηματισμό της και να προχωρήσει μπροστά, κερδίζοντας μια σημαντική θέση στην καρδιά του οινόφιλου κοινού. g

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!