Ο NICOLAS JOLY ΣΤΟ HALL OF FAME

Νίκος Ιωαννίδης

Nicolas Joly και Wu Xiuyong: οι τιμώμενοι του Decanter για το 2025

Το περιοδικό Decanter ανακοίνωσε τα ετήσια βραβεία του, τιμώντας δύο προσωπικότητες που ενσαρκώνουν τη φιλοσοφία της αυθεντικής οινοποίησης σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους: τον Γάλλο Nicolas Joly, θρυλικό πρωτοπόρο της βιοδυναμικής, και τη Wu Xiuyong, την ανερχόμενη δύναμη του κινεζικού κρασιού από την Ningxia.

Ο «νονός της βιοδυναμικής»

Ο 80χρονος Nicolas Joly, γνωστός για το εμβληματικό του κτήμα La Coulée de Serrant στην κοιλάδα του Λίγηρα, εισάγεται στο Hall of Fame του Decanter για το 2025. Θεωρείται από τους πρώτους που μίλησαν για τη σημασία του terroir και της βιωσιμότητας πολύ πριν αυτά γίνουν παγκόσμιες έννοιες.

Αφού άφησε τον χώρο των οικονομικών, ο Joly επέστρεψε τη δεκαετία του ’70 στους οικογενειακούς αμπελώνες στο Savennières, υιοθετώντας τις αρχές της βιοδυναμικής σε μια εποχή που η χρήση χημικών ήταν καθολική. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η προσέγγισή του κέρδισε θαυμασμό από κορυφαίους οινοποιούς και άνοιξε νέους δρόμους για την αμπελουργία.

Πέρα από το La Coulée de Serrant, ίδρυσε τον διεθνή οργανισμό Renaissance des Appellations, που σήμερα συγκεντρώνει πάνω από 200 οινοποιούς με κοινή δέσμευση στη φυσική καλλιέργεια.

Όπως σημειώνει η Beverley Blanning MW στο αφιέρωμα του Decanter, «ο Joly ενέπνευσε μια γενιά να ξαναδεί το κρασί ως ζωντανή έκφραση του τόπου».

Η νέα γενιά της Κίνας

Το βραβείο Rising Star 2025 απονεμήθηκε στη Wu Xiuyong, επικεφαλής οινολόγο του Dongfang Yuxing στην περιοχή Hongsipu της Ningxia. Η Wu έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάδειξη του κινεζικού κρασιού σε διεθνές επίπεδο, αλλά και με δράσεις ενίσχυσης της εκπαίδευσης των γυναικών στην ύπαιθρο.

Το κρασί Geruihong Yeguangbei 2022 του οινοποιείου της — χαρμάνι Cabernet Sauvignon, Dornfelder και Cabernet Gernischt — κέρδισε διάκριση Best in Show στα Decanter World Wine Awards 2025, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία της περιοχής.

Η Wu, που μεγάλωσε σε αγροτική κοινότητα της δυτικής Κίνας, ξεκίνησε από μικρή στον χώρο της αμπελουργίας και θεωρείται πλέον από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες του κινεζικού κρασιού. Παράλληλα, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ningxia και έχει βραβευθεί για τη συμβολή της στη γυναικεία επαγγελματική ενδυνάμωση.

📍 Πηγή: Decanter Magazine, October 2025 issue

TAGS.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!