ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μεγάλες ζημιές στον αμπελώνα της Σαντορίνης, άφησε πίσω του το μπουρίνι που χτύπησε το βράδυ της Κυριακής. Η δυνατή βροχή που ήρθε μετά τους ισχυρούς ανέμους θα μπορούσε να είναι ευεργετική αν δεν είχε συνδυαστεί με την έντονη χαλαζόπτωση. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται απώλεια παραγωγής που φτάνει και στο 50%.

Ειδικά στο νοητό τόξο που σχηματίζεται από τα χωριά Πύργος, Μεσοχώρι μέχρι και το Εμπορείο που βρίσκεται η καρδιά του σαντορινιού αμπελώνα, σε τοπικό επίπεδο τα φαινόμενα ήταν πολύ έντονα. Ενώ η αποτίμιση της ζημιάς είναι σε εξέλιξη, το grapemag.gr μίλησε με οινοποιούς στο νησί για την πρώτη εικόνα.

Ο Γιάννης Παπαοικονόμου από το οινοποιείο Vassaltis μας μίλησε, λίγο μετά από την αυτοψία που έκανε στα αμπέλια.
«Όλο το χειμώνα, είχαμε μόνο μία καλή βροχή και περιμέναμε να βρέξει για καλό. Όμως ήρθε μαζί με χαλάζι και προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθώς τα τελευταία χρόνια κάθε δύο – τρεις χρονιές, τέτοια εποχή έχουμε χαλαζόπτωση στο νησί. Είναι κάτι πολύ στενάχωρο. Αν τα δούμε πιο αναλυτικά, στο βόρειο κομμάτι του νησιού, από την Οία μέχρι τα Φηρά δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές, παρά μόνο σε κάποια αμπέλια και περιορισμένης έκτασης. Όσο κινούμαστε προς το νότο όμως, τα πραγματα αλλάζουν και οι απώλειες είναι μεγάλες. Το σημαντικό είναι ότι το φυτικό κεφάλαιο της Σαντορίνης είναι ενιαίο. Είτε δικό μας είναι το αμπέλι είτε του γείτονα, το σταφύλι στο τέλος θα το μοιραστούμε, άρα αυτή η ζημιά, επηρεάζει τους πάντες. Η επίπτωση είναι διπλή καθώς εκτός από την απώλεια ποσότητας της φετινής παραγωγής, έχουμε και την καταστροφή των βλαστών που θα ξυλοποιηθούν και θα μας δώσουν τις κληματίδες για του χρόνου. Ειδικά σε μια περιοχή όπως η Σαντορίνη που το κλάδεμα γίνεται σε αμολητές, σημαίνει ότι το κλάδεμα του χρόνου θα είναι μεγάλη πρόκληση. Δύσκολα θα γυρίζουμε κλαδιά σε καλάθι ή σε κλαδευτικό κύπελλο χωρίς να σπάνε».

Ζημιές έγιναν και στη Θηρασιά από το ύψος του Μανωλά και δυτικά  όπως και το νότιο κομμάτι του νησιού έχει πληγεί από το χαλάζι. Τα φαινόμενα ήταν μεγάλα σε ένταση και σε διάρκεια, χωρίς όμως οι ζημιές να είναι τόσο μεγάλες όσο στη Σαντορίνη.

Ο Άρης Τσέλεπος από την Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος κάνει λόγο για απώλειες που κυμαίνονται από 20 μέχρι 40%. «Ήταν ένα πολύ έντονο αλλά τοπικό φαινόμενο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους δικούς μας αμπελώνες ήταν στο Μεγαλοχώρι και στον Πύργο που φαίνεται να χάνουμε το 20% της φετινής παραγωγής, ενώ αμπελουργοί ανέφεραν σοβαρά προβλήματα και στα βορειοανατολικά του Πύργου προς την Έξω Γωνιά. Τουλάχιστον δεν είχαμε θέματα στον αμπελώνα μας στο Ακρωτήρι».

Για μια χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες δυσκολίες λόγω της ξηρασίας και της ανομβρίας έκανε λόγο ο Απόστολος Μούντριχας από το οινοποιείο Anhydrous. «Σίγουρα είναι πολύ δύσκολη χρονιά, από την αρχή, τώρα ήρθε και αυτή η έντονη κακοκαιρία με το χαλάζι και δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε τα ίδια με το 2019», μας είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε Επίσης

Στο νησί βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης ΜW ο οποίος περιέγραψε τις εικόνες που αντίκρυσε λέγοντας ότι αν κρατούσε η χαλαζόπτωση λίγο παραπάνω, τα προβλήματα δεν θα περιορίζονταν στις καλλιέργειες αλλά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα. Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για την φετινή σοδειά σε επίπεδο ποσότητας.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!