ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ DECANTER

Για πρώτη φορά μια Ρετσίνα παίρνει βραβείο Best in Show στα Decanter World Wine Awards. Το Δάκρυ του Πεύκου, από το οινοποιείο Κεχρή ξεχώρισε από όλα τα άλλα ελληνικά κρασιά και βαθμολογήθηκε με 97, αποκομίζοντας το σημαντικό αυτό βραβείο.

Το Best in Show κέρδισαν συνολικά 50 κρασιά από όλο τον κόσμο.
«Ξέρουμε ότι όλοι θα εκπλαγούν με αυτή τη διάκριση», σχολίασε ο Co-Chair στα DWWA, Andrew Jefford και συνέχισε λέγοντας: «Κανείς δεν πίστευε ότι ένα κρασί με ρετσίνι θα μπορούσε να είναι τόσο εκλεπτυσμένο και τόσο καλό. Κι όμως αυτό είναι: έχει χρυσαφένιο χρώμα, ενώ στη μύτη αναδύεται άρωμα ρετσινιού, χωρίς όμως να κυριαρχεί»

Η συγκεκριμένη Ρετσίνα του Κεχρή είναι φτιαγμένη από Ασύρτικο που έχει ωριμάσει με την προσθήκη φρέκου ρετσινιού σε ξύλινα βαρέλια για περίπου πέντε μήνες. Είναι ένα από τα κρασιά που άλλαξαν τον δρόμο για τη Ρετσίνα, οδηγώντας την στα μονοπάτια της ποιότητας που έφερε και την διεθνή αναγνώριση και καταξίωση.

Η διάκριση αυτή δεν είναι τυχαία κι έρχεται να επιβεβαιώσει την άνοδο της ποιότητας των ελληνικών κρασιών, που κερδίζουν αντίστοιχα βραβεία στον διαγωνισμό του Decanter τα τελευταία χρόνια. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η γκάμα των ελλληνικών κρασιών που ξεχωρίζουν και εντυπωσιάζουν διευρύνεται και δείχνει ότι χωράει πολλά στύλ. Οι Ρετσίνες της νέας γενιάς, όπως αυτές που ξεκίνησε να φτιάχνει ο Κεχρής και τον ακολούθησαν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες παραγωγοί, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα παλιά. Είναι ένα μοναδικό προϊόν, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Κρασιά με φινέτσα, με εκλεπτυσμένα αρώματα και γεύση, που πατάνε πάνω στις ελληνικές ποικιλίες και εκφράζουν απόλυτα τον τόπο προέλευσης. Είναι η κατάλληλη βάση για να επενδύσει άφοβα το ελληνικό κρασί στην προσπάθεια που κάνει για να καταξιωθεί στις διεθνείς αγορές.

Η χώρα μας φεύγει από τα φετινά βραβεία του Decanter με 291 μετάλλια, μια επίδοση σημαντικά ανεβασμένη σε σχέση με τα 266 που είχαμε το 2023. Ένα best in show που, όπως είπαμε, για πρώτη φορά αποδόθηκε σε Ρετσίνα (Το Δάκρυ του Πεύκου) και ακολούθησαν δύο Πλατινένια σε κρασιά που προέρχονται από τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη – Παλαιά Κλήματα 2021 από την Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος και η Σαντορίνη – Γηγενείς Ζύμες 2022 από το οινοποιείο Γαβαλά πήραν 97 βαθμούς.

Ακολουθούν 11 Χρυσά Μετάλλια (από δύο για Κτήμα Άλφα και Κτήμα Αργυρού) με τα κρασιά να αποσπούν 96 και 95 βαθμούς στη βαθμολογία των κριτών. Τα Ασημένια ήταν 109 και τα Χάλκινα μετάλλια για τα κρασιά από την Ελλάδα που διαγωνίστηκαν στα Decanter World Wine Awards 2024 έφτασαν τα 168. Η Μακεδονία είναι η περιοχή με τις περισσότερες διακρίσεις και ακολούθησαν η Πελοπόννησος και η Σαντορίνη. Ανάμεσα στις ειδικές διακρίσεις πολλά ελληνικά κρασιά πήραν βραβείο για την ποιότητα σε σχέση με την χαμηλή τιμή τους. Η ανώτατη λιανική τιμή για τη συγκεκριμένη διάκριση είχε οριστεί σε 14,99 λίρες Αγγλίας για κάθε φιάλη 750ml.

Δείτε Επίσης
ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΓΗ ΣΤΗ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ

Το οινοποιείο με τα περισσότερα μετάλλια, είναι η Βίβλια Χώρα με 11 κι αν προσθέσουμε σε αυτόν τον αριθμό και τα άλλα κτήματα του διδύμου Γεροβασιλείου- Τσακτσαρλή, ο συνολικός αριθμός φτάνει στα 26 (Βίβλια Χώρα 11, Κτήμα Γεροβασιλείου 7, Μικρά Θήρα 4, Τριλογία 3, Μικρό Κτήμα Τίτος 1).
Δέκα μετάλλια κατέκτησε το Κτήμα Αβαντίς και 9 το Κτήμα Άλφα, με δύο χρυσά. Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έφτασε τα 7 ενώ 6 πήρε το Κτήμα Κυρ – Γιάννη (κι άλλα 4 το Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη)

Στα φετινά Decanter World Wine Awards (DWWA) είχαμε περισσότερες από 20.000 συμμετοχές από 57 χώρες, γεγονός που καθιστά τον διαγωνισμό, την πιο επιδραστική εκδήλωση στον κόσμο του κρασιού. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 236 ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων 53 Masters of Wine και 16 Master Sommeliers.
Η διαδικασία αξιολόγησης περιλαμβάνει αρχική δοκιμή και τελική επαναξιολόγηση από μια επιτροπή.

Οι χώρες που ξεχώρισαν συνολικά σε αριθμό μεταλλίων αλλά και στις κατηγορίες Best in Show και Platinum, ήταν η Γαλλία κυρίως με κρασιά από τη Βουργουνδία και το Μπορντό, η Ιταλία με εντυπωσιακές επιδόσεις από το Πιεμόντε και την Τοσκάνη και η Ισπανία με κρασιά κυρίως από τις περιοχές Rioja και Ribera del Duero. Τα κρασια από την Αυστραλία που πέρυσι είχαν βρεθεί στην κορυφή, αν και κατατάχθηκαν χαμηλότερα εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν. Η Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρέθηκε ψηλά στις τελικές λίστες κατάταξης με αρκετά κρασιά να κατατάσσονται στα Best in Show. Κρασιά από μικρότερες οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Κροατία και η Ουγγαρία επίσης ξεχώρισαν, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη ποιότητα και ποικιλομορφία των κρασιών παγκοσμίως.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!